Prvé lyže doniesol do Tatier ako suvenír z Nórska miestny lekárnik

31.01.2008 Poprad

Vysoké Tatry 31. januára (TASR) - Prvé lyže doniesol do Vysokých Tatier ako suvenír z Nórska lekárnik zo Starého Smokovca Karol Cornidesz už v roku 1865 a lyžiarov v akcii prýkrát nafilmovali v roku 1908.
Okrúhle výročie inšpirovalo dokumentaristov k príprave 50-minútoveho DVD s názvom Lyže a hory, ktoré po premiére na domácej pôde predstavia vo februári na veľtrhoch cestovného ruchu v Prahe a Budapešti.
S iniciatívou \"oprášiť\" kapitoly z dejín lyžovania na Slovensku prišli Tatranské lanové dráhy (TLD). Riaditeľ TLD Dušan Slavkovský konštatoval, že lyžovanie sa stalo najrozšírenejším zimným športom.
K pamätníkom histórie lyžovania v Tatrách patrí 81-ročný Vladimír Krajňák, ktorý je aj v súčasnosti na lyžiarskych svahoch takmer denne. \"Podmienky kedysi a dnes sa výrazne zmenili. Okrem technického zasnežovania pribudli lanovky a vleky. Stále však chýbajú dobré odjazdové cesty smerom dolu pre lyžiarov i sánkárov, \" uviedol v rozhovore pre TASR na margo lyžovania v Tatrách.
Zaspomínal aj na lyžiarske začiatky. Prvú súťaž absolvoval vo Vysokých Tatrách a boli to majstrovstvá Slovenska žiakov, ktoré sa konali na Hrebienku. V súvislosti s Hrebienkom spomenul aj prvú pozemnú lanovku, ktorá slúžila od roku 1908 až do obdobia pred Majstrovstvami sveta v klasických lyžiarskych disciplínach vo Vysokých Tatrách v roku 1970. \"Išla tak pomaly, že sme jej stačili pešky aj smerom hore, \" priblížil. Výbornú kondíciu má Vladimír Krajňák dodnes. Prezradil, že sa venuje turistike a ranným rozcvičkám. Na pripomienku, že vďaka kondícii by vari aj dnes stačil držať krok s pozemnou lanovkou, s úsmevom odpovedal, že \"iba ak smerom dolu\".
 

Vyberte región